Prečo má každá loď svoju kmotru (alebo kmotra)

Každá loď, veľká či malá, výletná, luxusná megajachta, trajekt alebo kontajnerová, musí mať podľa dávneho námorného zvyku svoju ženskú patrónku - kmotru.

Pre korene tejto tradície musíme nahliadnuť hlboko do histórie: Vikingovia vraj spustenie novej lode na vodu spájali s ľudskými obeťami, v snahe vykúpiť si takto od bohov ochranu plavidla a jeho posádky. Babylonskí bohovia sa uspokojili s volskou krvou a starovekí Gréci pri inaugurácii popíjali víno s olivovými vencami na hlavách a novú loď žehnali čistou vodou. V stredoveku sa na krstenie lodí začalo používať červené víno, ktoré sa lialo priamo do vody z veľkého kovového kalicha. Cirkev však proti tomuto zvyku prejavila výhrady, ako urážku kreťanských sviatostí. Z toho dôvodu bolo preto červené víno nahradené bielym.

Ale vždy to boli iba muži, od lodných kapitánov, členov kráľovskej šľachty, až po politikov a kňazov, ktorí viedli ceremóniu a loď vypravovali na jej budúce plavby.
Tradícia lodného krstu má bohatú históriu a spája sa s mnohými poverami

A kedy sa k slovu dostali kmotry?

Ešte v stredoveku totiž vládlo presvedčenie, že ženy na mori prinášajú smolu a zlé počasie; z tohto dôvodu nesmeli vstúpiť na palubu obchodných ani vojnových plavidiel. Ak tam bola náhodou nejaká objavená, bez milosti bola hodená cez palubu.  
V 18. storočí sa táto povera zmenila - lodní stavitelia začali na predok lode umiestňovať z dreva vyrezávané ženské postavy. Verilo sa, že ženy majú lepší zrak pre navigáciu a taktiež, že ich pohľad dokáže upokojiť more. V tomto období sa vo Francúzsku zaviedla nová forma lodného krstu, ktorá pripomínala manželský obrad pri ktorom sa po prvýkrát objavila žena - kmotor lode obdaroval kmotru kyticou kvetov, a obaja pritom vyslovili meno novej lode. Meno vyslovil aj kňaz, ktorý lodi požehnal svätenou vodou.

Konečne, v roku 1846 bola za kmotru vybraná žena - Miss Lavinia Fanning Watson z vysokopostavenej rodiny vo Philadelphii. Slečna Watsonová vraj ceremoniálne rozbila o trup lode fľašu vody a fľašu vína. Odvtedy sa prítomnosť ženských kmotier, najmä v Amerike, stala bežnou, rovnako ako rozbíjanie fľaše. Tá mohla byť naplnená vínom, brandy alebo whisky, šampanské sa k slovu ešte nedostalo. Túto tradíciu uviedli neskôr až Francúzi, keďže šampanské je "aristokratom medzi vínami".

Tradície a povery

Dnes sa loď krstí rozbitím fľaše šampanského o jej trup - čím väčšia fľaša, tým lepšie. Dnes sa už však nerozbíja ručne - kmotra potiahne páku, ktorá vedie k lanu, na ktorom je fľaša zavesená. Je však pritom považované za zlé znamenie, ak sa táto fľaša nerozbije na prvý raz.
Pri tomto akte kmotra zároveň nahlas vysloví meno lode a zaželá jej šťastie.

Okrem toho, že sa fľaša musí rozbiť, krst lode sprevádza viacero tažko pochopiteľných povier: tak napríklad,  po rozbití má zátka ostať na hrdle fľaše; v niektorých krajinách, kmotra (či kmotor) nesmie mať červené vlasy - v minulosti sa verilo, že "ryšavci" prinášajú smolu. A prítomní na ceremónii nemajú mať žiadne oblečenie zelenej farby - aspoň pokiaľ sa ceremónia odohráva v Británii. Ak sa koná vo Francúzsku, tak kmotra nesmie byť tehotná (toto nevadí zase Britom - spomeňme si na vojvodkyňu Kate, ktorá bola vo vysokom stupni tehotenstva, keď krstila Royal Princess).
Ale v každom prípade počas obradu nesmú spomenúť zajace ani králici, lebo to vraj tiež priťahuje problémy. No a samosebou sa rozumie, že žiaden lodný krst sa nesmie konať v piatok!!

Slávne kmotry v histórii výletných lodí

Kmotra má plavidlu zaručiť do života šťastný osud a božskú ochranu. Výletné lodné spoločnosti si za kmotry svojich lodí najčastejšie prizývajú významné osobnosti zo sveta divadla, filmu, umenia, ale aj z politiky či športu, a ceremónia krstu je často spojená s veľkolepou oslavou za prítomnosti stoviek až tisícok pozvaných.

Ku krstu každej svojej novej lode si plavebná spoločnosť obvykle vyberá vždy inú kmotru, ale toto pravidlo má niekoľko výnimiek.
Britská kráľovná Elizabeth II. bola kmotrou už 5-krát: pre loď Britannia od P&O, pre lode spoločnosti Cunard Queen Elizabeth 2, Queen Mary 2Queen Elizabeth a pre ich Caroniu v roku 1947 ešte ako princezná Elizabeth.
Kráľovnú však predstihla svetoznáma talianska herečka Sofia Loren, ktorá ako dlhoročná blízka priateľka rodiny majiteľov, krstila všetky novšie lode spoločnosti MSC, od MSC Lirica v roku 2003 až po momentálne poslednú MSC Virtuosa v júli 2021. Okrem toho, už v roku 1990 bola kmotrou aj lodi Crown Princess pre Princess Cruises.

Nie zriedkavo sú kmotrami aj korunované dámy - okrem už spomenutej anglickej královnej to boli Kate Middleton - vojvodkyňa z Cambridge (loď Royal Princess), jej nevlastná svokra Camilla - vojvodkyňa z Cornwall (loď Queen Victoria), princezná Diana (loď Royal Princess v roku 1984), holandská kráľovná Maxima (loď Koningsdam), holandská princezná Margriet (loď Oosterdam), nórska kráľovná Sonja (loď Majesty of the Seas), anglická princezná Anna (loď Aurora od P&O), monacká princezná Charlene (luxusná Seven Seas Explorer) a pred ňou monacká princezná a bývalá herečka Grace Kelly (1977 - Cunard Princess)

Z ďalších známych mien spomeňme aspoň Katy Perry (bližšie sme písali o nadchádzajúcom krste Norwegian Prima v auguste 2022 v tomto článku),španielsku herečku Penelope Cruz (Costa Smeralda), Kim Cattrall zo Sex and the City (Norwegian Dawn), herečku Queen Latifah (Carnival Horizon), Oprah Winfrey (Nieuw Statendam), bývalú britskú premiérku Margaret Thatcher (Regal Princess v 1991), Mariah Carey (Disney Fantasy), Whoopi Goldberg (Serenade of the Seas), tenistku Steffi Graff (Navigator of the Seas), Melania Trump (Norwegian Jewel), či najznámejšie herecké dvojičky Mary-Kate and Ashley Olsen (Zaandam) ...
A Jennifer Lopez sa tento rok stane kmotrou pre spoločnosť Virgin Cruises.

Spoločnosť Celebrity Cruises pre svoje oslovuje osobnosti, ktoré sa významne pričinili o ochranu prírody, šírenie myšlienok mieru a humanity. Kmotrou revolučnej Celebrity Edge sa stala pakistánska aktivistka, laureátka Nobelovej ceny, Malala Yousafzai; pre Celebrity Flora plaviacu sa po Galapágoch, je to ekvádorská enviromentalistka Yolanda Kakabadse; pre Celebrity Equinox Nina Barough, zakladateľka britskej charity proti rakovine ... 
Za kmotry

Časy sa menia - krstní otcovia, krstné páry a krstné rodiny

Nikoho neprekvapí, že moderné tendencie prenikli aj do tradičného sveta plavieb. Dnes sa už k inauguráciám nových plavidiel nepozývajú iba dámy, ale aj páni, páry a celé skupiny.

Krstný rodičovský pár: Herci Ali McGraw a Ryan O'Neal (úspešný film Love Story) spoločne krstili Ocean Princess v roku 2000, zatiaľ čo pre Island Princess v 2002 to bol pár olympionických krasokorčuliarov Jamie Sale and David Pelletier a v 2008 pre Ruby Princess manželský pár televíznych hercov, Trista a Ryan Sutter.

Prvým krstným "tatom" v histórii výletných lodí bol bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker, ktorý v roku 1998 krstil výletnú loď MS Deutschland pre nemeckú spoločnosť Peter Deilmann Cruises. V roku 2015 nasledoval pre Norwegian Escape raper Pitbull, prezývaný aj “Mr Worldwide”, čo sa naozaj hodí k inaugurácii lodi, ktorá sa vyberá navigovať svetové moria.  V 2017 spoločnosť NCL pre Norwegian Bliss opäť prizvala muža - rozhlasového moderátora Elvisa Durana.

V roku 2017 vtedy najväčšia loď na svete, Symphony of the Seas, mala ako vôbec prvá krstnú rodinu - herecký pár Carlos a Alexa PenaVega, spolu s ich 17-mesačným synom Ocean. Táto čestná úloha im bola ponúknutá, keď na sesterskej lodi Harmony of the Seas natáčali pre Hallmark film "Love at Sea". Nebola to pre nich prvá významná udalosť na palube lodi spoločnosti Royal Caribbean - pár sa zasnúbil na Oasis of the Seas a na Allure of the Seas strávili svoj babymoon (prvá cesta s bábätkom).
Celkom inak prebehol výber pre novú loď AIDnova v roku 2018 - krstnými sa stala rodina Mirza: manželia Sonja a Asad s dvojročnou Sophiou a trojročným Adrianon, ktorí boli vybraní zo stoviek prihlásených fanúšikov nemeckej spoločnosti AIDA. 

Niekedy sa zíde celá skupina krstných rodičov. Tak napríklad, ikonická dámska tanečná skupina The Rockettes z New Yorku krstila Norwegian Breakaway.
A nemacká AIDAstella má až 10 kmotričiek - osem zamestnankýň spoločnosti AIDA Cruises, jedna z lodeníc Meyer Werft a jedna z architektového štúdia.
Tara Stackpole a Kevin Hannafin z neworského oddielu požiarnikov, spolu s newyorskými policajtami Margaret McDonnell a Richard Lucas, boli kmotrami lode Adventure of the Seas, na počeť obetiam 1. septembra 2001.
Taktiež Oasis of the Seas má až 7 kmotier, jednu na každú lodnú štvrť: Shawn Johnson, Daisy Fuentes, Jane Seymour, Michelle Kwan, Gloria Estefan, Darra Torres and Keisha Knight Pulliam.
Šestica hercov z kultového seriálu Loď lásky (Love Boat), ktorý sa natáčal koncom 70. rokoch na lodi Pacific Princess, v roku 2014 sa stala krstnými rodičmi lode Regal Princess. Spoločne potiahli za páku, ktorá poslala proti kovovému telu rovných 50 fliaš šampanského.
 Rapper Pitbull “Godfather” lode Norwegian Escape -

A nielen skutočné osoby

Keď sa v roku 2017 spoločnosť P&O Austrália hľadala kmotru pre novú Pacific Explorer, výber padol sa na animovanú postavičku z umeleckej dielne Nickelodeon. Vodítkom bolo meno: Dora The Explorer. Pri krste jej pomáhali aj SpongeBob SquarePants a Teenage korytnačky Mutant Ninja Turtles.
Dora však nebola prvou fiktívnou kmotričkou - už v 1999 si Disney pre svoju Disney Wonder príhodne zvolila krehkú Tinkerbell, ktorú pri tejto príležitosti džentlmensky sprevádzal Mickey Mouse. Ten za ňu aj vyslovil tradičné požehnanie, lebo ako všetci vieme, víla Zvonilka nemá hlas, iba cinká.
A manželka obľúbeného Shreka, sympatická a zelená princezná Fiona, je kmotrou lode Allure of the Seas spoločnosti Royal Caribbean.

Viete, že?

  • Čím väčšia - tým lepšie. Pri krstoch lodí sa zvyčajne používa veľkosť Magnum (1,5 l), Jeroboam (3 l), a príležitostne Rehoboam (4,5 l).
  • Tehotná Kate Middleton, Vojvodkyňa z Cambridge, rozbila pri krste Royal Princess Moet et Chandon v hodnote 1250 anglických libier. Išlo o veľkosť nazývanú Nebuchadnezzar (15 l), ktorá zodpovedá 20 štandardným fľašiam.
  • A pre inauguráciu Sovereign of the Seas v roku 1987, francúzske vinárstvo Taittinger vyrobilo 8 fľaší z hrozna Souverain, každú s obsahom 26,25 litra. Bývalá First Lady Rosalynn Carter rozbila jednu z nich, zatiaľ čo ostatné boli na dekoráciu. 
  • V roku 1875 pri inaugurácii vojnovej lode Alexandra zaviedla britská princezná Alexandra, žena princa z Wales, do britských ceremónií lodného krstu aglický chorál. Tento zvyk sa zachoval dodnes a chór spieva žalm 107, ktorý sa vzťahuje na námorníkov. 
  • Lady Jacqueline Kennedy bola tiež kmotrou lode, vojenskej USS Lafayette, v 1961
  • Úplne prvou herečkou, ktorá bola lodnou kmotrou, bola Audrey Hepburn, keď v roku 1989 krstila Star Princess pre Princess Cruises
  • Slávny Titanic nebol nikdy pokrstený. Hoci bol obrad rozbíjania fľaše v čase jeho vyplávania pomerne populárny, spoločnosť White Star Line takýto obrad nerobila.
  • Keď Judi Dench krstila loď Carnival Legend, fľaša šampanského sa rozbila až na 3. pokus a navyše, väčšina obsahu potom skončila na šatách a vlasoch tejto anglickej herečky!
  • V období americkej prohibície 1920 až 1933, boli americké vojnové lode namiesto vína krstené vodou, ovocnou šťavou a jablkovým cídrom.
  • Prvou nie-bielou kmotrou bola afro-americká operná speváčka Marian Anderson, keď v roku 1942 krstila loď Booker T.  Washington. Táto loď bola zároveň prvou loďou pomenovanou na počesť Afro-Američana.
  • V Indii vykonáva pri prvom spustení hinduistický kňaz ceremóniu puja a vybraná žena rozbije o čelo lode kokosový orech
  • V Japonsku sa inaugurácia novej lode tradične spája so striebornou sekerou, ktorá má priniesť šťastie a odohnať zlé sily. Výrobcovia lodí ju nechávajú vyrobiť pre každé nové plavidlo. Touto sa pretne lano, ktoré loď spája s miestom, kde bola vyrobená. Sekeru potom lodiar ceremoniálne venuje majiteľovi plavidla
Späť do blogu